Wanneer je kiest voor een mantelzorgwoning, staat het welzijn van je naaste natuurlijk voorop. Maar naast de keuze voor de woning zelf, zijn er ook praktische zaken zoals de plaatsing die geregeld moeten worden. Gelukkig hoef jij je daar geen zorgen over te maken, want de bouwer en het transportbedrijf nemen de volledige verantwoordelijkheid voor de plaatsing van de mantelzorgwoning. Of dat nu gebeurt met een kraan of een trekker – dat is aan hen om te bepalen!

In deze blog leggen we uit hoe dat proces in zijn werk gaat, zodat je precies weet wat je kunt verwachten, zonder dat je zelf keuzes hoeft te maken over de technische aspecten. Het enige wat voor jou telt, is dat de mantelzorgwoning veilig en vakkundig op zijn plek komt te staan.

1. Waarom de experts de plaatsing regelen
De plaatsing van een mantelzorgwoning kan soms een technisch uitdagend proces zijn, waarbij rekening gehouden moet worden met de omgeving, de toegang tot het terrein en de grootte van de woning. Het gebruik van een kraan of een trekker om de woning op zijn plek te zetten, is sterk afhankelijk van deze factoren.

Gelukkig hoeft de klant hierover niet te beslissen. De bouwer van de mantelzorgwoning en het transportbedrijf werken nauw samen om de situatie ter plekke te beoordelen en bepalen welke methode het meest geschikt is. Ze zijn verantwoordelijk voor het hele plaatsingsproces, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over de technische details.

2. Hoe werkt het plaatsingsproces?

Stap 1: Beoordeling van de locatie
Voordat de mantelzorgwoning op transport gaat, komen de experts eerst de locatie inspecteren. Hierbij wordt gekeken naar:

De grootte en vorm van de tuin of het terrein.
Eventuele obstakels, zoals bomen, hekken, of andere gebouwen.
De toegankelijkheid van het terrein voor grote voertuigen en machines.
De staat van de ondergrond (bijvoorbeeld of het terrein stevig genoeg is voor een kraan of trekker).
Op basis van deze beoordeling bepalen de bouwers en het transportbedrijf de beste manier om de woning veilig en efficiënt op zijn plek te krijgen.

Stap 2: De juiste methode kiezen
Afhankelijk van de situatie kiezen de experts tussen het gebruik van een kraan of een trekker. Dit wordt gedaan op basis van verschillende overwegingen, zoals:

Kraan: Dit is vaak de beste keuze als de woning over obstakels getild moet worden, zoals bomen of gebouwen, of wanneer de ruimte beperkt is. Een kraan kan de woning op een precieze plek hijsen zonder dat er veel manoeuvreruimte nodig is op de grond.
Trekker: Als de locatie makkelijk bereikbaar is en er voldoende ruimte is, kan een trekker een eenvoudigere en goedkopere oplossing zijn. De woning kan dan over het terrein worden gereden en op de juiste plek worden gezet.
Wat belangrijk is: je hoeft hier zelf niet over na te denken. De professionals bepalen welke methode het beste is voor jouw situatie.

Stap 3: Het transport en de plaatsing
Zodra de locatie is voorbereid en de juiste methode is gekozen, zorgen de bouwer en het transportbedrijf voor het veilig vervoeren en plaatsen van de mantelzorgwoning. Dit proces verloopt vaak als volgt:

De woning wordt op een vrachtwagen geladen en naar de locatie vervoerd.
Met behulp van de kraan of trekker wordt de woning op zijn definitieve plek gezet.
De experts zorgen ervoor dat de woning stabiel en waterpas staat en eventuele laatste afwerkingen worden uitgevoerd.
Dit hele proces wordt zorgvuldig begeleid door ervaren professionals, zodat je verzekerd bent van een veilige en zorgvuldige plaatsing.

3. Jij hoeft alleen maar te genieten van het eindresultaat
Wat het mooie is aan dit proces, is dat jij als klant geen technische keuzes hoeft te maken. Je hoeft niet te beslissen of er een kraan of trekker nodig is – dat wordt voor jou gedaan door de specialisten die ervaring hebben met het plaatsen van mantelzorgwoningen in verschillende situaties. Ze zorgen ervoor dat alles soepel verloopt, ongeacht de omstandigheden op jouw terrein.

De focus ligt volledig op het eindresultaat: een comfortabele en veilige mantelzorgwoning voor jouw dierbare. Het enige wat jij hoeft te doen, is aangeven waar de woning geplaatst moet worden en de rest wordt geregeld door de professionals.

4. Wat kun jij doen ter voorbereiding?
Hoewel de technische plaatsing door de experts wordt gedaan, zijn er wel een paar dingen die jij kunt doen om de plaatsing zo soepel mogelijk te laten verlopen:

Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de toegang tot het terrein vrij is van obstakels. Denk hierbij aan het openen van hekken of poorten en het verplaatsen van eventuele auto’s.
Omgeving vrijmaken: Indien mogelijk, zorg dat er geen losse voorwerpen zoals tuinmeubels, fietsen of gereedschap in de weg staan.
Communicatie: Geef van tevoren duidelijk aan waar je de mantelzorgwoning wilt hebben. De bouwers houden rekening met jouw wensen, maar zij bepalen de precieze plaatsing op basis van de omstandigheden ter plekke.

5. De voordelen van het laten doen door de experts
Het grootste voordeel van het overlaten van de plaatsing aan de experts is dat je verzekerd bent van een zorgvuldige en professionele aanpak. Hier zijn enkele voordelen op een rij:

Geen zorgen over techniek: De keuze tussen kraan of trekker is gebaseerd op de omstandigheden en expertise van de professionals, zonder dat jij hier stress over hoeft te hebben.
Veilig en efficiënt: Door de ervaring van de bouwers en transporteurs wordt de woning snel, veilig en zonder gedoe geplaatst.
Tijdsbesparing: Je hoeft zelf niets te regelen met betrekking tot de plaatsing, wat je veel tijd en moeite bespaart.
Eén aanspreekpunt: Omdat de bouwer en het transportbedrijf nauw samenwerken, heb je altijd één aanspreekpunt voor vragen of informatie.

Conclusie
Het plaatsen van een mantelzorgwoning is een belangrijk moment, maar het is ook een taak die je gerust kunt overlaten aan de experts. Of de woning nu geplaatst wordt met een kraan of een trekker, hangt af van de specifieke situatie op jouw terrein. Gelukkig hoef jij je daar geen zorgen over te maken – de bouwer en het transportbedrijf regelen alles van A tot Z. Zij zijn verantwoordelijk voor de veilige en nauwkeurige plaatsing van de woning, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is: zorgen voor je dierbaren in een fijne en veilige leefomgeving.

Wil je meer weten over het plaatsen van een mantelzorgwoning of hoe wij je kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op.